2015. január 13., kedd

Gorjuss - Egy ismeretlen ismerős a surranópályáról


A megszokott receptnek két változata van. Vagy egy sikeres rajzfilmből, mesefigurából lesz termék vagy egy sikeres terméken szereplő mesefigurából lesz rajzfilm. Mindkét recept bevált és a fogyasztói társadalom kedvenc étele. Egy skóciai hölgy, Suzanne Woolcott nem a bevált trendet követte, sőt, mintha gondosan ügyelne arra, hogy szellemi terméke nem a szokásos marketing stratégiát betartva lépjen egyre feljebb a létrán, hanem inkább a szájról-szájra hagyományt követve. Bevallom, amikor először találkoztam a Gorjuss termékekkel, hiába kutattam emlékeim közt, nem sikerült hova tennem ezt az inkább emós diáklányra hasonlító kis tündért. Se egy rajzfilmben, se egy videojátékban, sőt, még egy nyomorult Youtube sorozatban sem tűnt fel korábban, ami arra predesztinálná, hogy táskák, tollak, mobiltartók stb. dísze legyen. Suzanne Woolcott, akinek fotója láttán az ember nem tudja eldönteni, hogy fizimiskája ihlette a rajzait vagy fordítva, más utat jár be szellemi termékével. Egy olyan utat, ami talán nehezebb, de kisebb a konkurencia is. Saját bevallása szerint az nem elég, ha egy termék egyedi. Találkoznia kell a közönség lelkével és az már szinte megmagyarázhatatlan mi tetszik nekik és mi nem. Ő szerencsésnek mondhatja és mondja is magát, mert egyedit alkotott és a közönség rá is harapott, mégpedig úgy, hogy semmilyen médiavisszhang nem katapultálta alkotásait az amúgy is hatalmas mezőnybe.
Mára már több mint 50 országban ismerik a Gorjuss termékeket és ha nem is készült (még) belőle film, már ugyanúgy kezd kialakulni kultusza. Suzanne blogjában legutóbb olyan fotókat mutattak be, amelyen különböző emberek Gorjuss tetoválásait csodálhatjuk. Ez pedig már több, mint jele annak, hogy a a futótűz terjed. A tetoválásból kiindulva egy másik egyediség is felfedezhető a Gorjuss világban. Mégpedig az, hogy a felnőttek ugyanúgy ráharaptak, mint a gyermekek. Nem véletlen, hogy egyre több felnőtteknek való használati tárgyakon jelennek meg Suzanne rajzai. A skót művész saját bevallása szerint csakis portrékat fest és minden esetben lányokat. Talán ez az időzőjelben vett művészi egyhangúság az oka annak, hogy ennyire kiforrott az ő álomvilága, amely a hölgyeket, lányokat ennyire meghatja. Rajzain a kislányfigurák mintha olyan hatást akarnának elérni, mint egy macska, aki tudja, hogy van az a pillantás, amelytől még a baltás gyilkos is elérzékenyül.
Suzanne rajongótábora egyre nagyobb világszerte. Amikor balesetet szenvedett és tolószékbe kényszerült, levelek és üzenetek ezreit kapta, melyben támogatásukat és együttérzésüket nyilvánították a ki a rajongók, akik arra kérték nehogy abbahagyja a munkát.
Magyarországon is egyre több rajongója van Gorjuss semmihez sem hasonlítható világának. Ami lényeg, nem filléres tucatárukon díszelegnek a csodás rajzok, hanem minőségi termékeken,  melyek megjelenésükben és anyagukban is passzolnak az egyéni világhoz.